ارتودنسی پیشگیری چیست و چه کاربردی دارد؟
با ارتودنسی پیشگیری یا پیشگیرانه دیگر نیازی نیست که نگران از دست رفتن زود هنگام دندان های آسیای شیری کودک دلبندتان باشید. با انجام ارتودنسی پیشگیرانه در کودکان احتمال بروز ناهنجاری های دندانی در سنین بزرگتر را به حداقل می رسانید. در ادامه این سری از مقالات بهترین متخصص ارتودنسی در کرج همراه باشید تا بیشتر درباره اینکه ارتودنسی پیشگیری چیست و چه کاربردی دارد صحبت کنیم.
ارتودنسی پیشگیری چیست و هدف از آن چیست؟
در صورتی که ارتودنسی قبل از رشد دندان های دائمی و در کودکان انجام شود احتمال بروز نامرتبی دندان ها و ناهنجاری های فکی در سنین بالاتر به صفر درصد می رسد. به دلیل اینکه این نوع ارتودنسی دندان کودکان به منظور شناسایی، پیشگیری و درمان مشکلات و اختلالات ظریف دندان ها و فکین کودکان انجام می شود که به آن ارتودنسی پیشگیرانه گفته می شود.
مشاوره تخصصی و انجام کلیه درمان های ارتودنسی در کرج و تهران
درمان اولیه ارتودنسی معمولا در سنین ۸ تا ۹ سالگی شروع می شود و فاز دوم درمان در سن ۱۱ سالگی یا بیشتر انجام می شود. هدف از درمان اولیه ارتودنسی اصلاح رشد فک و برخی ناهنجاری ها مانند کراس بایت می باشد. متخصص ارتودنسی به کمک درمان اولیه کمک می کند که تا دندان های دائمی فرزند شما به درستی و در موقعیت مناسب خود رشد کنند.
بیشتر بخوانید: ارتودنسی دو فاز چیست؟
چه کودکانی نیاز به درمان ارتودنسی پیشگیرانه دارند؟
الزاما همه کودکان نیاز به درمان ارتودنسی پیشگیرانه ندارند بلکه در صورت وجود مشکلات زیر بنابر تشخیص متخصص ارتودنسی نیاز به این نوع درمان وجود دارد:
- افتادن زود هنگام دندان های شیری
- افتادن دندان های شیری دیرتر از موعد
- اختلال در جویدن غذا
- کراس بایت
- تنفس از راه دهان
- فشار دادن دندان ها روی هم
- تکرار عادات غلط مانند مکیدن انگشت
- اختلالات تکلمی
- دندان های جلو زده و بیرون زده
- عدم تقارن صورت
- جلوزدگی فک پایین
مزایای ارتودنسی پیشگیری در کودکان چیست؟
طبق تحقیقات انجام شده درمان بسیاری از بیماری ها و مشکلات اعم از مشکلات ارتودنسی در سنین پایین تر آسان تر، سریع تر و کم هزینه تر است. برای مثال اکثر کودکان تعداد از دندان هایشان یا همه آنها مشکل کراس بایت دارند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، فک بالایی قبل از سنین بلوغ قابلیت پهن تر شدن را دارد و بنابراین بهترین زمان برای درمان مشکل کراس بایت، قبل از سنین نوجوانی است. در صورتی که درمان قبل از بلوغ فرد انجام نشود ممکن است متخصص ارتودنسی مجبور به کشیدن برخی از دندان های دائمی شود تا مشکلاتی مثل شلوغی و روی هم رفتگی دندان ها را حل کند و فضای کافی در فک ایجاد کند.
بیشتر بخوانید: آیا کشیدن دندان در ارتودنسی لازم است؟
به طور کلی مزایای ارتودنسی پیشگیرانه در کودکان عبارتند از:
- جلوگیری از بروز ناهنجاری های دندانی و فکی در سنین بزرگسالی
- بهره مندی از دندان های زیبا و سالم در سنین بزرگسالی
- رشد صحیح دندان ها و فکین
- کاهش احتمال وجود دندان های نهفته دائمی در فکین
- گسترش فضای فکین
- بهبود شکل ظاهری دهان و صورت
- بهبود وضعیت تکلم و بلع
- کوتاه شدن دوره درمانی در سنین بزرگسالی
- کاهش اختلالات تنفسی مانند خروپف
- احتمال آسیب دیدگی یا پوسیدگی دندان های دائمی کمتر می شود.
معرفی ابزارهای ارتودنسی پیشگیری
از جمله پرکاربردترین ابزارهای ارتودنسی پیشگیری عبارتند از:
فضا نگهدار ارتودنسی
در مواقعی که دندان های شیری فرزند شما به دلایل مختلف اعم از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ضربه، بروز بیماری های دهان و دندان و … زودتر از موعد بیفتند، متخصص ارتودنسی از نوعی ابزار ارتودنسی پیشگیرانه به نام فضا نگهدار ارتودنسی استفاده می کند.
در واقع یکی از پرکاربردترین ابزارهای ارتودنسی پیشگیرانه فضا نگهدار است که باعث پر شدن فضای خالی دندان های افتاده شده و جلوگیری از حرکت دندان های کناری در جهت فضای خالی می شود. همچنین این ابزار از کج شدن دندان ها جلوگیری می کند و باعث رویش مرتب و صحیح دندان ها می شود.
وسیع کننده کام
یکی دیگر از ابزارهای پرکاربرد ارتودنسی پیشگیری وسیع کننده کام یا اکسپاندر می باشد. کاربرد اصلی این ابزار برای گسترش فضای فک و عریض کردن استخوان فک است، اما ارتودنتیست به کمک این ابزار قادر به درمان مشکلات دیگری مثل کراس بایت و شلوغی دندان ها نیز می باشد. همچنین این ابزار از رشد نامتقارن فک ها نیز جلوگیری می کند.
شایان ذکر است که وسیع کننده کام زمانی تاثیرگذاری بالایی دارد که در سنین کودکی و در زمان رشد فک از آن استفاده شود.
بریس جزئی
در صورتیکه دندان ها چرخیده باشند و باعث ایجاد فاصله بین دندانی یا ایجاد نامرتبی در دندان ها شده باشد، در این مواقع ممکن است ارتودنتیست از بریس جزئی استفاده کند.
متخصص ارتودنسی بریس را روی دندان هایی جلویی بالا و پایین قرار می دهد و اصولا از ۴ الی ۶ براکت فلزی استفاده می کند.
ابزار فانکشنال
یکی دیگر از ابزارهای ارتودنسی پیشگیرانه ابزار فانکشنال است. هدف اصلی این ابزار در زمان رشد استخوان فک تحت تاثیر قرار دادن فعالیت ماهیچه ای و استخوانی در فک است و هدف نهایی آن شکل دهی و اصلاح موقعیت صحیح فکین است.
در صورتی که به موقع و به درستی از فانکشنال استفاده شود احتمال انجام درمان های پیچیده تر در آینده مانند کشیدن دندان و جراحی ارتوگناتیک کاسته می شود.
هدگیر ارتودنسی
در برخی مواقع متخصص ارتودنسی به منظور اصلاح بیرون زدگی فک و دندان از نوعی ابزار پیشگیری کننده به نام هدگیر ارتودنسی استفاده می کند.