کدام یک از انواع ارتودنسی برای من مناسب است؟
سوال اکثر افرادی که کاندیدای انجام ارتودنسی دندان هستند این است که کدام یک از انواع ارتودنسی برای من مناسب است؟ جواب این سوال را متخصص ارتودنسی پس از معاینه وضعیت دهان و دندان شما می دهد، اما اگر قصد دارید که بیشتر با انواع ارتودنسی آشنا شوید این سری از مقالات وب سایت دکتر کامیار خضری را از دست ندهید.
ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی دندان (Orthodontic) یکی از رشته های تخصصی رشته دندانپزشکی است که متخصص ارتودنسی به کمک انواع تجهیزات ارتودنسی، هر گونه نامرتبی دندانی، مشکلات فکی و انحرافات استخوانی ناحیه دهان و دندان را اصلاح می کند. علم ارتودنسی در چندین سال گذشته پیشرفت چشمگیری داشته است و انواع ارتودنسی دندان روز به روز جدیدتر و پیشرفته تر می شود.
اینکه کدام نوع ارتودنسی برای شما مناسب است را ارتودنتیست در جلسه مشاوره ارتودنسی پس از معاینه و عکسبرداری از دهان و دندان شما تعیین می کند.
انواع ارتودنسی دندان
درمان ارتودنسی تنها به یک پایه فک قوی و لثه های سالم نیاز دارد و اگر شما از هر دوی اینها برخوردار هستید می توانید در هر سن و سالی نامزد خوبی برای درمان ارتودنسی باشید. برای اصلاح مشکل خاص دندان های شما متخصص ارتودنسی از یکی از انواع ارتودنسی ثابت یا متحرک کمک می گیرد. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر درباره انواع روش های ارتودنسی ثابت و متحرک صحبت کنیم.
انواع ارتودنسی ثابت
یکی از رایج ترین و پراستفاده ترین انواع ارتودنسی، ارتودنسی ثابت است. در این مدل براکت های ارتودنسی تا پایان درمان باید به دندان های بیمار متصل بمانند و طول درمان این روش ارتودنسی حدود ۲ سال است. انواع ارتودنسی ثابت شامل ارتودنسی با براکت های سنتی، ارتودنسی سرامیکی، ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی دیمون است که در ادامه درباره هر کدام از روش های ارتودنسی ثابت و مزایا و معایب آنها به تفکیک صحبت خواهیم کرد.
ارتودنسی ثابت با براکت های سنتی
یکی از قدیمی ترین روش های ارتودنسی دندان، ارتودنسی ثابت با براکت های سنتی فلزی است که البته امروزه نیز همچنان از این روش استفاده می شود. در این نوع ارتودنسی ثابت، از براکت ها و سیم های فلزی استفاده شده است و برای درمان انواع ناهنجاری های شدید دندانی مناسب است.
مزایای ارتودنسی ثابت فلزی عبارتند از:
- هزینه ارتودنسی فلزی به نسبت سایر روش ها کمتر است.
- ارتودنسی ثابت فلزی محدودیت سنی ندارد و برای کودکان و بزرگسالان مناسب است.
- به کمک ارتودنسی ثابت فلزی امکان درمان هر گونه ناهنجاری دندانی و فکی وجود دارد.
- در این درمان نیازی به همکاری از سوی بیمار نیست.
معایب انواع ارتودنسی ثابت فلزی عبارتند از:
- رعایت بهداشت دهان و دندان در طول ارتودنسی ثابت کمی سخت تر از زمانی است که از دستگاه های ارتودنسی متحرک استفاده می شود.
- از نظر ظاهری زیبا نیستند.
ارتودنسی ثابت با براکت های سرامیکی
این براکت ها نیز از مانند براکت های فلزی است اما جنس آنها از سرامیک شفاف و روشن ساخته شده است.متقاضی اصلی ارتودنسی سرامیکی بزرگسالان هستند زیرا کمتر از سایر براکت ها دیده می شوند و تنها رنگ سیم آنها از نزدیک نمایان است.
مزایای ارتودنسی سرامیکی:
- به دلیل نامرئی بودن تاثیر زیادی روی لبخند و چهره فرد نمی گذارد.
- براکت های سرامیکی برخلاف براکت های فلزی آلرژی زا نیستند.
معایب ارتودنسی سرامیکی:
- احتمال ساییدگی دندان ها در صورت استفاده از براکت های سرامیکی بیشتر از سایر روش هاست.
- براکت های سرامیکی در مقایسه با براکت های فلزی شکننده تر و حساس تر هستند.
- طول درمان ارتودنسی در این روش بیشتر است.
ارتودنسی دیمون
یکی از انواع جدید ارتودنسی دیمون است که ویژگی ها و مزایای زیر را دارد:
- در ارتودنسی دیمون تنظیمات به طور خودکار صورت می گیرد.
- در ارتونسی دیمون از مکانیزیم کشویی به جای کش ارتودنسی استفاده می شود.
- در این ارتودنسی تمیز کاری دندان ها آسانتر است.
- در ارتودنسی دیمون بیمار به ویزیت کمتر نیاز دارد زیرا تنظیمات به طور خودکار صورت می گیرد.
ولی درمان با روش دیمون دارای هزینه بالاتری می باشد و با توجه به همین دلیل کمتر مورد استقبال قرار می گیرد.
معایب ارتودنسی دیمون:
- گران بودن هزینه ارتودنسی دیمون به نسبت سایر روش های ارتودنسی تنها عیب این روش ارتودنسی است.
ارتودنسی زبانی (لینگوال) یا داخل دندانی
ارتودنسی زبانی، پشت دندانی، لینگوال یا داخل دندانی یکی از انواع ارتودنسی نامرئی است. در این روش ارتودنسی براکت ها و سیم ها در قسمت داخلی دندان کار گذاشته می شوند. تنظیمات در این ارتودنسی دشوار تر و دوره درمان طولانی تر است.
مزایای ارتودنسی لینگوال:
- نامرئی بودن براکت ها و بریس های ارتودنسی
معایب ارتودنسی لینگوال:
- به دلیل اینکه تجهیزات ارتودنسی به پشت دندان ها متصل می شوند، احتمال اینکه بیمار تا چند هفته در تلفظ کلمات مشکل داشته باشد وجود دارد.
- زخم شدن دهان و زبان
- امکان استفاده برای هر دهان و دندانی نیست.
- نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتری دارد.
- درد ارتودنسی در این روش به نسبت سایر روش های ارتودنسی بیشتر است.
- نصب آن برای متخصص ارتودنسی به نسبت سایر روش های ارتودنسی سخت تر است.
- هزینه ارتودنسی لینگوال به نسبت زیاد است.
انواع ارتودنسی متحرک
یکی از انواع ارتودنسی، ارتودنسی متحرک است که از آن برای درمان مشکلات خفیف تا متوسط دندانی استفاده می شود. دستگاه ارتودنسی متحرک برخلاف انواع ارتودنسی ثابت قابلیت جابجایی دارند و بیمار می تواند در هنگام غذا خوردن، آشامیدن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن آن را از دهان خار کند.
ارتودنسی شفاف
انواع ارتودنسی نامرئی شامل ارتودنسی سرامیکی، ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی با الاینرهای شفاف (اینویزیلاین) است. که یکی از پرطرفدارترین انواع ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی با پلاک های شفاف است که نوعی ارتودنسی متحرک است و از پلاستیک های شفاف و بی رنگ ساخته شده است. این پلاستیک های شفاف هردو هفته یک بار نیاز به تعویض دارد و متخصص ارتودنسی شما هربار یک قدم شما را به مرتب شدن دندان هایتان نزدیک تر می کند . همچنین از این نوع ارتودنسی متحرک نامرئی پس ازاتمام کار ارتودنسی ثابت هم استفاده می شود.
مزایای ارتودنسی شفاف:
- به دلیل دیده نشده این قالب ها، فرد اعتماد به نفس بیشتری در هنگام خندیدن و صحبت کردن خواهد داشت.
- از آنجا که این قالب ها متحرک هستند بیمار به راحتی در هنگام خوردن، آشامیدن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن می تواند قالب ها را از دهان خارج کند.
- به دلیل متحرک بودن این قالب ها، بیمار چالشی در هنگام تمیزکاری دندان ها ندارد.
معایب ارتودنسی شفاف:
- تنها برای درمان ناهنجاری های خفیف تا متوسط دندان و فکی مناسب است.
- برای ارتودنسی دندان کودکان مناسب نیست.
- در صورت عدم نگهداری صحیح از قالب ها احتمال گم شدن یا آسیب رسیدن به آنها وجود دارد.
- در صورت نشستن قالب ها احتمال تغییر رنگ قالب ها وجود دارد.
- در صورت عدم همکاری از سوی بیمار و استفاده نکردن از قالب ها نتیجه بخشی از درمان ضعیف می شود.
ارتودنسی فانکشنال
ارتودنسی فانکشنال نیز یک نوع ارتودنسی متحرک است که برای کودکان استفاده می شود. این درمان در کودکان دارای مشکلات فکی جهت اصلاح مشکلات قبل از سن بلوغ توصیه می شود.
بهترین روش ارتودنسی دندان کدام است؟
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که در میان روش های گفته شده؛ بهترین روش ارتودنسی دندان کدام است؟ پاسخ این سوال بستگی به شرایط دندان ها و فک شما و همچنین سن و سال شما دارد و در واقع هر روشی مزایا و معایب خاص خود را دارد و شاید یک روش برای کسی بهترین روش ارتودنسی دندان باشد اما برای دیگری خیر. برای دریافت پاسخ این سوال باید به بهترین متخصص ارتودنسی در کرج یا هر شهر دیگری مراجعه کنید تا پس از معاینه وضعیت دندان های شما از میان انواع ارتودنسی دندان بهترین روش را به شما پیشنهاد دهد.