ارتودنسی دو فاز یا دو مرحله ای درمانی عالی برای کودکان
اگر میخواهید بدانید که درمان ارتودنسی دو فاز یا دو مرحله ای چیست و دقیقا چه مشکلاتی را برطرف می کند حتما این مقاله را بخوانید. در این مقاله به هر دو مرحله و اهداف انجام این دو مرحله پرداخته شده است.
ارتودنسی دو فاز چیست؟
ارتودنسی دو فاز یا دو مرحله ای یک درمان ارتودنسی تخصصی در دندانپزشکی کودکان است. این درمان ترکیبی از صاف کردن دندان ها و ایجاد یک بایت یا نیش عملکردی نرمال است. این روش درمان، پایه مناسبی برای رشد طبیعی فک و رویش دندان های دائمی ایجاد می کند و در نهایت یک لبخند زیبا، یکدست و بی عیب و نقص برای کودکان ایجاد می کند.
چرا درمان ارتودنسی دوفازی انجام می شود؟
زمانی که دندان های شیری زودتر یا دیرتر از موعد بریزند، احتمال اینکه دندان ها به صورت کج یا روی هم رفته رشد کنند و مشکلاتی از جمله اوربایت، آندربایت، کراس بایت یا سایر مشکلات مرتبط با موقعیت دندان ها و فک وجود دارد. در این مواقع متخصص ارتودنسی به والدین توصیه می کند که درمان ارتودنسی دو مرحله ای را در نظر بگیرند. این درمان شامل دو مرحله مجزا از هم است که هر کدام مربوط به دوره ای از رندگی کودکان است. یک مرحله پیش از در آمدن دندان های دائمی و مرحله دیگر زمانی است که اغلب دندان های دائمی کودک در آمده باشند.
مراحل ارتودنسی دو مرحله ای
در برخی مواقع مشکلات فک و دندان کودکان با روش های رایج ارتودنسی قابل اصلاح نیستند و نیاز به ارتودنسی دو فاز وجود دارد. در این شرایط پس ویزیت و مشاوره ارتودنسی، برنامه و مراحل ارتودنسی دو مرحله ای تنظیم می شود، که معمولا مراحل ارتودنسی دو مرحله ای شامل مراحل زیر است:
مرحله اول
درمان ارتودنسی فاز یک که به عنوان ارتودنسی پیشگیری یا اولیه نیز شناخته می شود، نوعی روشی ارتودنسی است که قبل از رویش دندان های دائمی برای کودکان انجام می شود و اغلب در سنین شش تا ده سالگی انجام می شود.
این نوع درمان در صورتی از سوی متخصص ارتودنسی کودکان تجویز می شود که احتمال بروز مشکل ارتودنسی متوسط یا شدید در اوایل زندگی کودک وجود داشته باشد.
هدف اصلی درمان ارتودنسی فاز یک، اطمینان از داشتن فضای کافی برای رویش دندان های دائمی است؛ این کار خطر ازدحام بیش از حد دندان ها به دلیل نبود فضای کافی را کاهش می دهد. اگر این درمان در برخی از کودکان انجام نشود، ممکن است دندان های کودک کج یا شلوغ شوند. همچنین از آنجا که مال اکلوژن ها در این مرحله درمان می شوند، اگر فرزند شما جلوزدگی فک داشته باشد در این مرحله تا حد زیادی می توان آن را درمان کرد.
از جمله فواید این مرحله از ارتودنسی دو فاز عبارتند از:
- انجام چندین اصلاح زودرس ارتودنسی اغلب می تواند از بروز آسیب های بعدی در خصوص دندان ها و موقعیت آن ها جلوگیری کند.
- این اقدامات از احتمال از بین رفتن دندان ها و همچنین انجام عمل جراحی لثه پیشگیری می کند.
- بدون انجام این مرحله از ارتودنسی، ممکن است کودک بعدها و در سن بزرگسالی برای مدت طولانی تری ارتودنسس کند و حتی مجبور به انجام عمل جراحی فک شود.
نکته: مدت زمان درمان فاز I معمولاً بین ۱۸-۱۹ ماه متغیر است. پس از این، به کودک نگهدارنده هایی داده می شود که هر چهار تا شش ماه یکبار باید چک شوند.
از چه دستگاه های ارتودنسی در مرحله اول استفاده می شود؟
متخصصان در این مرحله از دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرکی همچون موارد زیر استفاده می کنند:
- فضا نگهدرنده های تخصصی
- فیس ماسک
- نصب بریس ارتودنسی روی چند دندان
- هدگیر ارتودنسی
- نگهدارنده های خاص
- ابزار ارتودنسی فانکشنال
- وسیع کننده های کام یا پالاتال اکسپندر
مرحله دوم
درمان ارتودنسی فاز دوم، همان سبک و سیاق درمان ارتودنسی است که اکثر ما با آن آشنا هستیم. فاز دوم زمانی اتفاق می افتد که متخصص ارتودنسی بریس ها را روی دندان های بالا و یا پایین نصب می کند. این فاز نه تنها فاصله بین دندان ها را می بندد، بلکه دندان های نامرتب، شلوغ و هر گونه مشکل به جا مانده دیگر را نیز برطرف می کند، برای مثال نگرانی هایی مانند اوربایت یا آندربایت را نیز اصلاح می کند.
فاز دوم ارتودنسی دو مرحله ای به طور معمول از سنین ۱۱ یا ۱۲ سالگی آغاز می شود؛ این مرحله از درمان ارتودنسی معمولاً به طور متوسط ۱۲-۲۰ ماه طول می کشد، اما مانند همیشه مدت زمان ارتودنسی از هر فرد به فرد دیگری متفاوت است زیرا همه یک مشکل و یک وضعیت یکسان ندارند. برخی از کودکان ممکن است تا چهار سال به بریس نیاز داشته باشند، در حالی که ممکن است در برخی دیگر مشکلات کمتری وجود داشته باشد و درمان کمتر از ۱ سال به طول بی انجامد.
با وجود تمام مواردی که در این مقاله مورد بحث قرار گرفت، اما برخی والدین ممکن است برایشان جای سوال باشد که “آیا کودکشان واقعا به یک درمان دو فازی نیاز دارد؟” ” آیا ممکن است که از مرحله اول پرش کرد و صبر کرد تا کودک بزرگ شود و آنگاه مرحله دوم را شروع کرد؟”
در این مورد باید صادقانه بگوییم که پاسخ درستی برای این سوال وجود ندارد. زیرا روش های اصلاح و درمان از یک کودک به کودک دیگر متفاوت است و تنها در صورت مشاوره با یک متخصص ارتودنسی خوب می توان درباره سن و سال شروع ارتودنسی تصمیم گرفت. در نهایت متخصص ارتودنسی شما بهترین فرد برای کمک به شما در درک همه سناریوهای ممکن است تا بتوانید یک تصمیم کاملاً آگاهانه و در نهایت، یک تصمیم مناسب برای فرزند خود بگیرید!
از کجا بفهمم که کودک من به درمان ارتودنسی دو فاز نیاز دارد؟
هر یک از علائم زیر ممکن است نشان دهنده این باشد که فرزند شما کاندید مناسبی برای درمان دو فازی است:
- از دست دادن زودتر از موقع دندان های شیری (قبل از ۵ سالگی)
- مشکل در جویدن یا گاز زدن مواد غذایی
- مکیدن انگشت شست بعد از ۵ سالگی
- عدم انطباق فک بالا و پایین حین بسته شدن دهان (مثلا جلوزدگی یا عقب زدگی فک و یا وجود فاصله بین دندان ها در جلوی دهان)
- ازدحام و شلوغی دندان ها در سن ۷ یا ۸ سالگی
- جلوزذگی دندان های بالا یا پایین