ارتودنسی نامرئی چیست؟ هزینه آن در سال ۱۴۰۳ چقدر است؟
یکی از جدیدترین روش های ارتودنسی دندان، ارتودنسی نامرئی است. ارتودنسی نامرئی در بین جوانان طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است و بسیاری از افرادی که تمایلی به سیم کشی دندان های خود نداشته اند اکنون با روی کار آمدن این روش جدید تصمیم به ارتودنسی دندان گرفته اند.
درمان ارتودنسی روش های بسیار متعددی دارد که ما در این سری از مقالات وب سایت دکتر کامیار خضری قصد داریم درباره اینکه ارتودنسی نامرئی چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد و هزینه آن چقدر است صحبت کنیم؛ بنابراین اگر به فکر مرتب کردن دندان ها با این روش هستید با ما تا انتهای این نوشتار همراه باشید.
چرا ارتودنسی نامرئی؟
تا چند سال پیش وقتی اسم ارتودنسی دندان می آمد؛ تنها تصور ما سیم کشی دندان ها بود. اما امروزه امکان مرتب کردن دندان ها با ابزارها و دستگاهایی که از دید سایر افراد پنهان باشد نیز وجود دارد که به آن ارتودنسی نامریی گفته می شود.
انواع ارتودنسی نامرئی شامل ارتونسی لینگوال، ارتودنسی سرامیکی و ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف است که ما در این نوشتار به تفصیل درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
امروزه آمار تعداد افراد بزرگسالی که برای اصلاح نامرتبی دندان ها به متخصص ارتودنسی مراجعه می کنند افزایش پیدا کرده است؛ دلیل آن هم روی کار آمدن درمان ارتودنسی به روش نامریی یا شفاف است.
برخی افراد به دلایل شخصی، شغلی یا خجالتی بودن تمایلی به استفاده از براکت ها و سیم کشی های رایج ارتودنسی، که در ارتودنسی ثابت فلزی روی دندان ها نصب می شود ندارند؛ به همین دلیل درمان به روش ارتودنسی نامریی یا ارتودنسی شفاف را انتخاب می کنند.
مشاوره تخصصی و انجام ارتودنسی نامرئی در تهران و کرج
ارتودنسی نامرئی چیست؟
همان طور که گفته شد ارتودنسی نامرئی (Invisible orthodontics) یکی از جدیدترین روش های درمان ارتودنسی برای اصلاح نامرتبی دندان هاست.
در این روش ارتودنسی از دستگاه های مختلفی مانند پلاک های شفاف، بریس های درونی و براکت های سرامیکی استفاده می شود که هر کدام از این روش ها ویژگی های خاص خود را دارند.
در واقع منظور از نامرئی بودن این نوع از دستگاه های ارتودنسی این است که سایر افراد به راحتی متوجه وجود دستگاه ارتودنسی بر روی دندان های شما نمی شوند.
انواع ارتودنسی نامرئی
انواع ارتودنسی نامرئی شامل ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی سرامیکی است که در دسته ارتودنسی ثابت قرار دارند و نوع دیگر از ارتودنسی نامریی که بسیار نیز پرطرفدار است ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) است که در دسته ارتودنسی متحرک قرار می گیرد.
ارتودنسی لینگوال
به ارتودنسی لینگوال (lingual) ارتودنسی مخفی، ارتودنسی پشت دندانی یا ارتودنسی زبانی هم گفته می شود. دستگاه های ارتودنسی در این روش در پشت دندان های فک بالا و پایین متصل می شوند و به هیچ عنوان اطرافیان فرد از روبرو متوجه درمان ارتودنسی وی نمی شوند.
به دلیل برخورد و مزاحمتی که بریس های ارتودنسی در این روش با زبان فرد دارند و ممکن است باعث ایجاد زخم در زبان و لثه شود اکثر متخصصین این روش را پیشنهاد نمی کنند؛ اما باز هم انتخاب بهترین روش ارتودنسی نامرئی به شرایط بیمار بستگی دارد.
شایان ذکر است که قیمت ارتودنسی نامرئی لینگوال از دو نوع دیگر بیشتر و گران تر است.
ارتودنسی سرامیکی
این روش همان سیم کشی رایج دندان هاست با این تفاوت که به جای براکت های فلزی از براکت های سرامیکی و همرنگ دندان ها استفاده می شود.
ارتودنسی سرامیکی طرفداران بسیار زیادی دارد زیرا علاوه بر زیبایی و استحکام بالایی که دارد اختلالی در گفتار و تکلم فرد در طول درمان ایجاد نمی کند.
ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف
بسیاری از افراد ارتودنسی نامریی را با همین روش یعنی استفاده از الاینرهای شفاف یا اینویزیلاین (Invisalign) می شناسند که به آن ارتودنسی بدون سیم هم گفته می شود.
شاید برای شما سوال پیش بیاید که اینویزیلاین چیست؟ اینویزیلاین، پلاک های شفاف و متحرکی هستند که بر روی دندان های بیمار چسبانده می شوند و بیمار هر زمان که بخواهد می تواند الاینرها را از دهان خود خارج کند و مجدد در دهان خود بگذارد.
همان طور که در عکس ارتودنسی با الاینرهای شفاف می بینید؛ این الاینرها از جنس پلاستیک های بی رنگ و شفافی هستند که پس از قالب گیری ارتودنسی و طراحی با نرم افزارهای ارتودنسی برای هر بیمار به طور اختصاصی ساخته می شوند.
البته استفاده از این روش ارتودنسی تنها برای افرادی مناسب است که دچار ناهنجاری های متوسط تا ضعیف دندانی هستند. طول درمان ارتودنسی اینویزیلاین به طور متوسط بین ۱۳ الی ۱۴ ماه است؛ البته این مدت زمان با توجه به شرایط دندان و فک بیمار می تواند کمتر یا بیشتر نیز باشد.
در این نوشتار سعی داریم به طور ویژه به معرفی ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف بپردازیم.
آیا درمان به روش ارتودنسی بدون سیم واقعیت دارد؟
تا چندین سال گذشته تنها راه درمان نامرتبی و ناهنجاری های دندانی سیم کشی دندان ها بود. در ارتودنسی ثابت فلزی نیروهایی که سیم های فلزی به دندان ها اعمال می کردند باعث مرتب شدن دندان ها می شد؛ اما در روش ارتودنسی نامریی که خبری از سیم کشی دندان ها نیست چه چیزی باعث مرتب شدن دندان ها می شود؟
در روش ارتودنسی بدون سیم یا نامرئی، فشاری که از سمت پلاک ها یا الاینرها به دندان ها وارد می شود باعث رفع ناهنجاری های دندانی می شود. الاینرهای ارتودنسی نامرئی با توجه به میزان و شدت ناهنجاری دندانی و با توجه به شکل دندان ها و فک هر فرد ساخته می شود.
مشاوره تخصصی و انجام ارتودنسی نامرئی در تهران و کرج
شیوه مراقبت از الاینرهای ارتودنسی
خبر خوب این است که نگهداری از الاینرهای ارتودنسی کار چندان سختی نیست. فقط باید همیشه آن را تمیز نگه دارید و به نکات زیر در مراقبت از آن توجه داشته باشید:
- در هنگام غذا خوردن یا آشامیدن هر چیزی به غیر از آب، الاینر را از دهانتان خارج کنید.
- هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن الاینر را از دهانتان در بیاورید. پس از تمام شدن مسواک الاینر را جداگانه مسواک بزنید و سپس در دهان خود بگذارید.
- برای تمیز کردن الاینرها بهتر است از مایع دستشویی یا شوینده دندان مصنوعی استفاده کنید.
- به دلیل اینکه جنس الاینرها پلاستیکی است به هیچ عنوان آن را در معرض حرارت قرار دهید یا با آب داغ آن را نشویید.
- هر بار که الاینر را از دهانتان خارج می کنید، آن را در جعبه مخصوص خود قرار دهید تا از گم شدن یا شکستن آن جلوگیری کنید.
- روزانه حداقل باید الاینر ۲۲ ساعت در دهانتان باشد تا به نتیجه دلخواه از درمان ارتودنسی برسید.
مراحل انجام ارتودنسی نامرئی
مراحل انجام ارتودنسی دندان در روش های مختلف ارتودنسی سرامیکی، لینگوال و الاینرهای شفاف متفاوت است. که در ادامه به توضیح تک تک آنها خواهیم پرداخت.
مراحل انجام ارتودنسی نامرئی سرامیکی و لینگوال
مراحل انجام ارتودنسی لینگوال و سرامیکی پس از معاینه، مشاوره ارتودنسی و تشخیص ارتودنتیست به شرح زیر است:
- عکسبرداری از دندان ها و فک بیمار و بررسی تصاویر توسط متخصص ارتودنسی؛
- قالب گیری از دندان های بیمار و ارسال آن به لابراتوار برای ساخت براکت های اختصاصی فرد؛
- نصب براکت های ارتودنسی روی دندان های بیمار توسط متخصص ارتودنسی (در روش ارتودنسی لینگوال براکت ها به پشت دندان ها نصب می شوند اما در روش ارتودنسی سرامیکی براکت ها روی دندان ها قرار می گیرند).
- ارائه برنامه مراقبتی و برنامه معاینات بعدی به بیمار؛
بیشتر بخوانید: مراقبت های ارتودنسی دندان
مراحل انجام ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف
مراحل ارتودنسی با الاینرهای شفاف به شرح زیر است:
- عکسبرداری از دندان ها و فک بیمار و بررسی عکس ها توسط ارتودنتیست؛
- گرفتن قالب از دندان های بیمار توسط یک پرینتر سه بعدی؛
- به وسیله یک نرم افزار اختصاصی ارتودنسی بر روی صفحه نمایش حرکت هایی که برای مرتب شدن دندان ها لازم است نمایش داده می شود.
- سپس وضعیت نهایی با وضعیت اولیه دندان های فرد مقایسه می شود و مقدار جابجایی مورد نیاز برای مرتب شدن دندان ها اندازه گیری می شود.
- درست کردن تعدادی الاینر که بتوانند دندان ها را به میزان اندازه گیری شده حرکت دهند.
- چنانچه قرار باشد طی ۱۲ مرحله دندان های بیمار مرتب شود به وی ۱۲ عدد الاینر شفاف تحویل داده می شود.
- بیمار می بایست هر یک از الاینرها را به مدت ۱ الی ۲ هفته استفاده کند.
- در جلسات معاینه حرکت دندان ها با دقت توسط متخصص ارتودنسی بررسی می شود.
مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی چیست؟
قبل از اینکه یک روش درمانی یا زیبایی را انتخاب کنید بهتر است با مزایا و معایب آن روش آشنا شوید. از جمله مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف عبارتند از:
معایب
- اینویزیلاین ها تنها برای درمان ناهنجاری متوسط تا ضعیف دندانی مناسب است.
- نتیجه درمان به میزان توجه و مشارکت بیمار وابسته است.
- امکان گم شدن یا خراب شدن الاینرهای شفاف در صورت عدم مراقبت از آنها وجود دارد.
- امکان تغییر رنگ و تغییر شکل پلاک های شفاف در صورت عدم مراقبت بیمار وجود دارد.
حتما بخوانید: عوارض ارتودنسی دندان چیست؟
مزایا
- دیده نشدن دستگاه های ارتودنسی در دهان بیمار (نامرئی بودن)؛
- متحرک بودن اینویزیلاین ها؛
- تمیز کردن دستگاه های ارتودنسی در این روش بسیار آسان است.
- احتمال خراب شدن و پوسیدگی دندان ها در این روش کمتر است.
- کوتاه بودن مدت زمان ارتودنسی نامرئی به نسبت سایر روش ها؛
هزینه ارتودنسی نامرئی در سال ۱۴۰۳ چقدر است؟
قبل از هرچیزی لازم است در همین ابتدا بدانید که واقعا هیچ قیمت دقیقی برای هیچکدام از خدمات دندانپزکشی از دندانپزشکی ترمیم و زیبایی گرفته تا ارتودنسی دندان و ایمپلنت دندان وجود ندارد. هرچه هست تنها محدوده یا بازه ای از قیمت ها است. برای همین اگر بخواهید تحت درمان ارتودنسی نامریی قرار بگیرید بسته به نوع دستگاهی که انتخاب می کنید قیمت ارتودنسی نامرئی ۱۴۰۳ از ۲۰ میلیون تومان به بالا به ازای هر فک است.
در واقع هزینه ارتودنسی نامرئی ۱۴۰۳ به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
- میزان شدت ناهنجاری دندان های بیمار؛
- درمان فک پایین یا بالا یا هر دو، برای مثال قیمت ارتودنسی نامرئی فک بالا کمتر از قیمت ارتودنسی هر دو فک است.
- انتخاب نوع روش درمانی؛
- تخصص و مهارت متخصص ارتودنسی؛
- موقعیت مکانی مرکز ارتودنسی؛
- نوع مطب یا کلینیک دندانپزشکی؛
- برنامه های پرداخت (قسطی، نقدی و …)؛
- مدت زمان درمان؛
- و سایر هزینه ها؛
بیشتر بخوانید: ارتودنسی فک بالا
قیمت انواع ارتودنسی نامرئی
هزینه ارتودنسی نامرئی با اینویزیلاین چقدر است؟
قیمت ارتودنسی نامرئی با کمک پلاک های شفاف ارتودنسی یا همان اینویزیلاین ها که نوعی ارتودنسی متحرک هستند در ایران از ۴۰ میلیون تومان به ازای هر فک شروع می شود.
اینویزیلاین ها نوعی دستگاه های شفاف ارتودنسی هستند که در ایران با نام پلاک شفاف ارتودنسی هم شناخته شده هستند. چند سال اخیر تمایل مردم به استفاده از اینویزیلان ها افزایش چشمگیری داشته، این پلاک ها بیشتر مورد پسند بزرگسالان هستند زیرا حین استفاده اصلا قابل توجه نیستند و سخت می شود آن ها را روی دندان ها یا در طرح لبخند مشاهده کرد.
اینویزیلاین ها توسط فناوری های امروزی و با کمک اسکن های سه بعدی ساخته می شوند. اگر مشکل ارتودنسی شما جزئی است بهترین گزینه درمانی برای شما استفاده از اینویزیلاین ها است.
قیمت ارتودنسی نامرئی با براکت سرامیکی چقدر است؟
قیمت ارتودنسی نامرئی با براکت های شفاف سرامیکی در سال ۱۴۰۳ یا همان ارتودنسی سرامیکی در کشور ما از ۱۵ میلیون به بالا به ازای هر فک است.
ارتودنسی سرامیکی جزء دستگاه های ارتودنسی ثابت است تنها با این فرق که در ارتودنسی ثابت معمولی براکت ها فلزی هستند اما در سرامیکی، همانطور که از نامش پیداست از جنس سرامیک است. این مدل براکت ها نیز بیشتر توسط بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرند.
بیشتر بخوانید: ارتودنسی بزرگسالان
قیمت ارتودنسی نامرئی با سیستم لینگوال چقدر است؟
هزینه ارتودنسی نامرئی با سیستم لینگوال در سال ۱۴۰۳ از ۱۶ میلیون تومان به بالا به ازای هر فک است.
یکی از تکراری ترین پرسش ها در خصوص قیمت ارتودنسی لینگوال علت بالا بودن هزینه آن است. در پاسخ باید گفت که این سیستم در اصل همان سیستم فلزی رایج ارتودنسی است. اما یک تفاوت عمده بین این دو وجود دارد و آن تفاوت این است که براکت ها، سیم ها و سایر بخش های بریس ارتودنسی باید به جای جلوی دندان به پشت دندان ها در مجاورت با زبان متصل شوند. و به طور کلی به دلایل زیر در مجموع قیمت ارتودنسی لینگوال بالا است:
- نصب این سیستم دشوار است و زمان زیادی نیاز دارد.
- بریس های آن مقاوم تر هستند.
- مراقبت و نگهداری زیادی میطلبند.
- اگر براکت یا اجزای بریس بشکند یا آسیب ببیند هزینه ترمیم و تعمیراتش زیاد است.
آیا ارتودنسی نامرئی برای کودکان مناسب است؟
خیر این روش ارتودنسی به خصوص از نوع پلاک های شفاف برای ارتودنسی دندان کودکان مناسب نیست. زیرا نیاز به همکاری از سوی بیماران دارد که کودکان معمولا قادر به انجام آن نیستند.
سوالات متداول
ارتودنسی نامرئی به دسته ای از دستگاه های ارتودنسی گفته می شود که بدون متوجه شدن اطرافیان از وجود دستگاه ارتودنسی بر روی دندان ها، باعث درمان ناهنجاری های دندانی و فکی فرد می شوند.
این روش ارتودنسی (ارتودنسی شفاف با الاینرها) مناسب افرادی است که دچار ناهنجاری های جزئی تا متوسط دندانی و فکی هستند.
طول درمان ارتودنسی نامریی به نسبت شدت ناهنجاری فک و دندانی متفاوت است. اما به طور کلی طول درمان ارتودنسی نامرئی از سایر روش های کوتاه تر است و در عرض ۱۳ الی ۱۴ ماه به نتیجه دلخواه می رسید.
خیر، در صورتی که متخصص ارتودنسی مهارت کافی در این زمینه داشته باشد و شما در انجام نکات مراقبتی دقت لازم را داشته باشید احتمال بازگشت ارتودنسی صفر درصد است.
ارتودنسی نامرئی قیمت متنوعی با توجه به نوع ارتودنسی، شدت ناهنجاری، سن بیمار، موقعیت فک و … دارد، اما به طور متوسط قیمت ارتودنسی نامرئی ۱۴۰۳ از ۲۰ میلیون تومان به بالا به ازای هر فک است.
تنها برخی از بیمه های تکمیلی هزینه ارتودنسی را پوشش می دهند و اینکه قیمت ارتودنسی نامرئی با بیمه چقدر می شود کاملا بستگی به نوع بیمه شما دارد.