همه چیز درباره ارتودنسی برای افراد دیابتی

دیابت یکی از بیماری های مزمن است که تاثیرات منفی بر سلامت دهان و دندان می گذارد. این بیماری می تواند اثرات مخربی مثل افزایش خطر عفونت های دهانی، تاخیر در رشد و تکامل فک و مشکلات درمانی برای ارتودنسی دندان داشته باشد. در این نوشتار به بررسی راهکارهای ارتودنسی برای افراد دیابتی می پردازیم؛ اگر شما مبتلا به دیابت هستید و نیاز به ارتودنسی دندان دارید با ما در ادامه همراه باشید.
دیابت چه تاثیری بر ارتودنسی دندان دارد؟
بیماری دیابت می تواند تاثیرات مخربی بر سلامت دهان و دندان داشته باشد و بسیاری از خدمات دندانپزشکی اعم از ارتودنسی دندان را تحت تاثیر قرار دهد. از جمله مهم ترین تاثیرات دیابت بر ارتودنسی دندان عبارتند از:
افزایش ریسک عفونت لثه
به دلیل اینکه دیابت منجر به تضعیف سیستم ایمنی می شود، بنابراین ارتودنسی برای بیماران دیابتی ریسک عفونت لثه را افزایش می دهد که این موضوع می تواند منجر به التهاب و خونریزی لثه شود.
در واقع از آنجا که بیماری های لثه در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود که احتمال ابتلا به این بیماری در افراد دیابتی بیشتر است.
البته بالا رفتن سن و عدم کنترل صحیح قند خون نیازی می تواند ریسک ابتلا به بیماری های مربوط به لثه (پریودنتال) را افزایش دهد.
شایان ذکر است که ابتلا به بیماری های پریودنتال ممکن است باعث افزایش قند خون شود و کنترل دیابت را دشوار کند.

کند شدن روند بهبود زخم ها
یکی از عوارض ارتودنسی دندان به خصوص تجهیزات ارتودنسی ثابت این است که ممکن است منجر به ایجاد زخم های دهانی کوچک شود که این زخم ها در افراد دیابتی دیرتر بهبود می یابند.
خشکی دهان و افزایش احتمال پوسیدگی دندان ها
نوسانات سطح قند خون در افراد دیابتی، منجر به کاهش بزاق و خشکی دهان می شود. از آنجا که خشکی دهان منجر به افزایش پلاک های دندانی می شود خطر پوسیدگی دندان نیز در بیماران دیابتی که ارتودنسی انجام داده اند افزایش پیدا می کند.
کاهش تراکم استخوانی فک
یکی دیگر از عوارض دیابت این است که منجر به کاهش تراکم استخوانی می شود که این موضوع ممکن است روند جابجایی دندان ها در طول ارتودنسی را تحت تاثیر قرار دهد و باعث طولانی تر شدن روند درمان ارتودنسی شود.
آیا امکان ارتودنسی برای افراد دیابتی وجود دارد؟
افراد مبتلا به دیابت عوارض دهانی مثل کاهش عملکرد گلبول های سفید، پلی مورفونوکلئر، متابولیسم کلاژن، نقص کموتاکسی نوتروفیل و عملکرد ماکروفاژ را ممکن است تجربه کنند.
این عوارض دهانی می تواند، احتمال ابتلا به بیماری های لثه را افزایش دهد. بنابراین درمان ارتودنسی برای افراد دیابتی باید با در نظر گرفتن یک سری نکات انجام شود.
در صورت دیابت در حین ارتودنسی، نظارت دقیق بر بهداشت دهان و دندان و فشار کم بر روی دندان ها حیاتی و لازم است. با این تفاسیر ارتودنسی برای بیماران دیابتی انجام می شود، اما در صورتی که دیابت به خوبی کنترل شود و یک متخصص ارتودنسی متبحر و حاذق در این زمینه این کار را انجام دهد.

نکات بهداشتی مهم درباره ارتودنسی برای افراد دیابتی
از جمله مراقبت های ارتودنسی دندان برای بیماران دیابتی عبارتند از:
- کنترل قند خون اولین و مهم ترین نکته مراقبتی است که می بایست بیماران دیابتی رعایت کنند. چرا که سطح قند خون کنترل نشده ریسک ابتلا به عفونت لثه و مشکلات دندانی را افزایش می دهد. بنابراین در صورت انجام ارتودنسی برای افراد دیابتی باید سطح قند خون به طور منظم بررسی شود و همیشه در محدوده سالم حفظ شود.
- رعایت بهداشت دندان های ارتودنسی شده به خصوص برای بیماران دیابتی بسیار حائز اهمیت است. روزانه حداقل ۲ بار دندان های خود را مسواک بزنید و روزانه حداقل یک بار از نخ دندان استفاده کنید.
- بهترین خمیر دندان برای دندان های ارتودنسی، خمیر دندان حاوی فلوراید است.
- در صورت بروز علائم التهاب لثه یا بیماری لثه مثل لق شدن دندان ها در طول ارتودنسی، خونریزی لثه و ورم حتما به به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید.
- مصرف داروهای دیابت و کنترل قند خون را حتما طبق توصیه پزشک مصرف کنید.
- در صورت اعتیاد به مصرف سیگار سعی کنید سیگار را ترک کنید و یا مصرف آن را کم کنید تا از تشدید مشکلات دندان و لثه جلوگیری کنید.
- به منظور جلوگیری از التهاب لثه و عفونت دندان، مصرف دهانشویه ضد باکتری منجر به کاهش باکتری ها و میکروب دهان و دندان می شود. مصرف این دهانشویه به پاکسازی دندان از پلاک دندانی و مواد غذایی باقی مانده کمک شایانی می کند.
- رعایت رژیم غذایی در حین ارتودنسی به خصوص برای بیماران مبتلا به دیابت الزامی است. در بیماران دیابتی که ارتودنسی دندان انجام داده اند، مصرف بیش از قند و مواد غذایی چسبنده منجر به افزایش پلاک دندانی و پوسیدگی دندان می شود. مصرف میوه ها، سبزیجات و مواد غذایی حاوی ویتامین ها منجر به تقویت دندان ها و لثه ها کمک شایانی می کند.
نکات مهم درباره درمان ارتودنسی در بیماران دیابتی
ارتودنسی برای افراد دیابتی نیاز به مراقبت و درمان تخصصی و ویژه ای دارد که حتما باید به بهترین متخصص ارتودنسی در کرج، تهران یا هر شهر و منطقه دیگری مراجعه کنید. در ادامه چندین راهکار مهم برای درمان ارتودنسی بیماران دیابتی را بررسی می کنیم:
- بیماران که دیابت آنها کنترل نشده است یا سطح کنترل ضعیف است به هیچ عنوان نباید درمان ارتودنسی را شروع کنند. زیرا بیماران دیابتی مستعد ابتلا به بیماری های لثه هستند که باعث طولانی تر شدن زمان درمان ارتودنسی دندان می شود.
- ارتودنتیست موظف است که در هر ویزیت بیماران دیابتی که ارتودنسی انجام داده اند، مشکلات پریودنتال آنها را بررسی کند.
- بیمار حتما باید بهداشت دهان و دندانی خود را رعایت کنند و به هیچ عنوان عوامل تحریک کننده ای مثل جرم دندان نداشته باشد.
- قبل از انجام ارتودنسی برای بیماران ارتودنسی بررسی سطح HbA1c یکی از واجبات و الزامات است.
- نحوه تنظیم براکت ها و تجهیزات ارتودنسی در بیماران دیابتی باید به نحوی باشد که کمترین فشار به دندان ها وارد شود.
- بررسی منظم وضعیت سالم بودن و زنده بودن دندان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
- وقت ویزیت ارتودنسی برای بیماران دیابتی باید اول وقت و بعد از صبحانه باشد تا از احتمال بالا رفتن سطح قند خون بیمار جلوگیری شود.
- در رابطه با انتخاب بهترین روش ارتودنسی برای بیماران دیابتی از بین دستگاه های ارتودنسی متحرک و ثابت، هیچ ترجیح درمانی وجود ندارد و این ارتودنتیست شما است که می تواند تشخیص دهد کدام روش برای شما مناسب تر است.
- در صورت استفاده از ارتودنسی ثابت برای بیماران دیابتی حفظ بهداشت دهان و دندان از اهمیت بسزایی برخوردار است.
- هنگام استفاده از دستگاه های ارتودنسی ثابت حفظ بهداشت دهان بسیار حیاتی است.
سوالات متداول
رعایت بهداشت دهان و دندان، استفاده از دهانشویه ضد باکتری می توان از پلاک دندانی و عفونت لثه جلوگیری کرد.
بله، به دلیل ریسک ابتلا به بیماری های لثه و کند شدن روند ترمیم زخم ها، ممکن است طول درمان ارتودنسی در بیماران دیابتی زمان بر تر شود.