تاثیر ارتودنسی بر بهبود تکلم چیست؟

ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که به تشخیص، پیشگیری و اصلاح نامرتبی دندان ها و فک ها می پردازد. همچنین می تواند به بهبود ظاهر و اصلاح لبخند شما کمک کند. اما آیا درباره تاثیر ارتودنسی بر بهبود تکلم چیزی می دانید؟
ما با گفتار می توانیم با دیگران ارتباط برقرار کنیم؛ می توانیم به آنها بگوییم که به چه فکر می کنیم، احساسمان چیست و دوست داریم چه اتفاقی بیفتد. همچنین گفتار ما می تواند نگرش دیگران نسبت به خودمان را تغییر دهد. به همین دلیل، برای موفقیت شخصی و حرفه ای خود باید بتوانیم واضح و با اعتماد به نفس کامل صحبت کنیم.
با این حال، برخی از افراد ممکن است به دلیل عوامل مختلفی مانند ژنتیک، اختلالات رشدی، آسیب ها یا بیماری ها با مشکلات گفتاری مواجه شوند. یکی از این عوامل عدم هم ترازی دندان ها یا مشکلاتی فکی است که باعث بروز مشکلات گفتاری می شود.
ما در این مقاله، درباره تاثیر ارتودنسی بر بهبود گفتار و اینکه چگونه به کمک ارتودنسی می توان مشکلات گفتاری را درمان کرد، صحبت کنیم؛ با ما همراه باشید.
چگونگی درمان مشکلات گفتاری با ارتودنسی
ارتودنسی می تواند با پرداختن به جنبه های زیر به بهبود گفتار کمک کند:
اصلاح دندان های کج
دندان های کج می توانند حرکت زبان و لب و همچنین قرار گرفتن زبان و لب در محل مناسب را هنگام صحبت کردن سخت کند. این مشکل می تواند، تلفظ برخی حروف را برای شما دشوار کند.



.
۱ – دندان نیش نهفته سمت چپ بالا با میزان نهفگی زیاد
۲ – جابجایی دندانهای شماره سه و چهار در سمت راست بالا
۳ – عدم مطابقت خطوط میانی دو فک (انحراف میدلاین)
۴ – رابطه دندانی کلاس دو (عقب بودن فک پایین)
۵ – کمبود فضای زیاد در فک بالا
۶ – دندانهای تو رفته در هنگام لبخند
تاثیر ارتودنسی بر بهبود تکلم در این مواقع به این صورت است که با هدایت دندان ها به موقعیت اصلی خود این مشکلات را برطرف کرده و صحبت کردن را آسان می کند.
بیشتر بخوانید: علت کج شدن دندان ها چیست؟
بهبود موقعیت فک
موقعیت، اندازه و شکل فک نیز می تواند بر گفتار شما تأثیر بگذارد. برای مثال، فرض کنید مشکل اوربایت (زمانی که دندان های بالایی روی دندان های پایینی بیش از حد همپوشانی دارند) دارید، یا آندربایت (زمانی که دندان های پایین از کنار دندان های بالایی بیرون می آیند) دارید، در این صورت، تلفظ برخی صداها و حروف ممکن است سخت باشد.
تاثیر ارتودنسی بر حرف زدن در این مواقع به این صورت است که ارتودنسی می تواند تعادل و هماهنگی بین ساختارهای دهان و دندان ایجاد کند و با تنظیم موقعیت و بایت فک ها با دستگاه هایی مانند بریس ارتودنسی، کش ارتودنسی و … صحبت کردن را آسان تر کند.
گستردگی کام
به سقف دهان کام گفته می شود که دهان را از بینی جدا می کند. کام بخش مهمی از گفتار است زیرا بر نحوه صدا و طنین صدا تأثیر می گذارد. کام باریک یا بلند می تواند گفتار را به صورت بینی یا خفه کند. استفاده از دستگاه هایی مانند وسیع کننده کام می تواند فضای بیشتری را برای زبان ایجاد کند و جریان هوا و صدا را در حفره دهان بهبود بخشد.

مشکلات رایج گفتاری که با ارتودنسی قابل درمان هستند
لیسپ
لیسپ یک اختلال گفتاری است که در آن به سختی می توان صداهای مشابهی مانند “س” و “ز” را ایجاد کرد.
تاثیر ارتودنسی بر بهبود تکلم در این شرایط به این صورت است که با هدایت دندان ها به محل اصلی خود و حصول اطمینان از اینکه زبان بیش از حد بیرون نمی آید، به رفع لیسپ کمک کند.
رانش زبان
فشار زبان عادتی است که در آن زبان هنگام قورت دادن یا صحبت کردن به دندان ها یا بین دندان ها فشار می آورد. رانش زبان می تواند منجر به مشکلات دندانی مانند اپن بایت، اورجت (فضای زیاد بین دندان های جلویی بالا و پایین به صورت افقی) یا دندان های کج شود. همچنین رانش زبان می تواند گفتن برخی صداها را سخت کند یا باعث شود هنگام صحبت صداهایی خاصی به زبان بیاورید.
انواع ارتودنسی می تواند با قرار دادن دندان ها در محل مناسب و استفاده از وسایلی مانند ریتینر ارتودنسی برای جلوگیری از رانش زبان به درمان فشار زبان کمک کند.
اختلالات گفتاری ناشی از ناهنجاری های دندانی و فکی
همانطور که قبلا ذکر شد، نامرتبی دندان ها یا فک ها می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در تولید صداهای خاص شود. این مشکل به دلیل تداخل با زبان و لب ها در هنگام صحبت است.
به عنوان مثال، کودک مبتلا به اوربایت ممکن است در تلفظ صداهای “س” و “ز” دچار مشکل شود. با این حال، پس از اصلاح تراز دندان ها و فک، آنها ممکن است بتوانند این صداها را با وضوح بیشتری تولید کنند.
به طور مشابه، فرد مبتلا به کام باریک ممکن است در تلفظ صدای “ش” مشکل داشته باشد. با این حال، ممکن است پس از استفاده از یک دستگاه وسیع کننده کام برای باز کردن کام، بیان این صدا بسیار آسان تر باشد.
روش های درمان ارتودنسی برای بهبود تکلم
بسته به نوع و شدت مشکل دندانی و ترجیحات و نیازهای بیمار، گزینه های مختلف درمان ارتودنسی برای بهبود گفتار در دسترس است. برخی از بهترین روش های ارتودنسی دندان برای بهبود گفتار عبارتند از:
بریس های سنتی
بریس های سنتی از براکت های فلزی و سیم هایی که به دندان ها متصل می شوند ساخته می شوند. برای تنظیم بریس ها و سیم ها ارتودنسی نیاز است که در فواصل مشخص شده به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید تا دندان ها و فک ها را به جای مناسب حرکت دهند.
بریس ها در رفع طیف وسیعی از مشکلات دندانی مانند دندان های کج، اوربایت، آندربایت، کراس بایت، اپن بایت یا درمان فاصله بین دندان ها موثر هستند. آنها همچنین می توانند با رفع تداخلات و عدم تعادل هایی که صحبت کردن را دشوار می کنند، به بهبود گفتار کمک کنند.
الاینرهای شفاف
الاینرهای شفاف قالب های ساخته شده از پلاستیک هستند که در دسته انواع ارتودنسی متحرک قرار می گیرند و به تدریج می توانند دندان ها را به جای اصلی خود هدایت کنند.
الاینرها به اندازه بریس های سنتی برجسته نیستند و به دلیل شفاف بودن و قابل مشاهده نبودن به ارتودنسی نامرئی شهرت دارند.
علاوه بر این، الاینرهای شفاف می توانند مشکلات دندانی خفیف تا متوسط مانند دندان های شلوغ، اوربایت، آندربایت یا فاصله بین دندان ها را برطرف کنند. آنها همچنین می توانند با قرار دادن دندان ها در جای مناسب و آسان کردن حرکت زبان و لب ها به بهبود گفتار کمک کنند.
گسترش دهنده های پالاتال
منبسط کننده های کام، دستگاه های ارتودنسی هستند که به دندان های آسیاب بالایی متصل می شوند و به آرامی روی کام فشار می آورند تا به مرور زمان پهن تر شود.
در اکثر مواقع برای کودکان یا نوجوانان با کام باریک یا بلند از این ابزار ارتودنسی استفاده می شود و صحبت کردن یا نفس کشیدن را برای آنها سخت می کند. آنها می توانند با دادن فضای بیشتر به زبان و آسان تر کردن جریان هوا و عبور صداها از طریق دهان به بهبود گفتار کمک کنند.
تاثیر ارتودنسی بر بهبود تکلم در سنین پایین
با اینکه ارتودنسی دندان سن و سال خاصی ندارد اما همیشه گفته می شود که بهترین سن ارتودنسی دندان و مداخلات درمانی سنین کودکی و نوجوانی است؛ زیرا شروع درمان ارتودنسی کودکان و نوجوانان می تواند مزایای متعددی برای بهبود گفتار داشته باشد که عبارتند از:
- درمان سریعتر و راحت تر: به طور کلی مدت زمان درمان ارتودنسی به نسبت سایر روش های دندانپزشکی طولانی تر است اما در صورتی که این درمان در سنین پایین انجام شود دندان ها و فک در حال رشد و نمو سریع تر و راحت تر به نیروهای ارتودنسی پاسخ می دهند که نتیجه آن کاهش طول درمان و همچنین کاهش هزینه ارتودنسی است.
- نتایج بهتر: به دلیل اینکه دندان ها و فک کودکان در حال رشد است، انعطاف پذیری بیشتری دارد و در نتیجه امکان تغییر شکل فکین و هدایت دندان ها به موقعیت اصلی بسیار بهتر از زمانی است که ارتودنسی در سنین بزرگسالی انجام می شود.
- عوارض کمتر: اگر دندان ها و فک ها در طول رشد و نمو اصلاح شوند (در سنین کودکی و نوجوانی)، احتمال عود یا برگشت ارتودنسی بسیار کمتر است.