حرکت دندان ها در ارتودنسی چگونه است؟
اگر برایتان این سوال پیش آمده است که حرکت دندان ها در ارتودنسی چگونه است؟ با ما در ادامه همراه باشید تا درباره مکانیسم حرکت دندان ها در ارتودنسی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
علت حرکت دندان ها چیست؟
قبل از اینکه درباره حرکت دندان ها در ارتودنسی صحبت کنیم، بهتر است درباره حرکت طبیعی دندان ها اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. به طور کلی حرکت دندان ها و جابجا شدن آنها یک فرآیند کاملا طبیعی است که بر اثر عوامل خارجی این اتفاق رخ می دهد.
حرکت دندان ها با بالا رفتن سن
در واقع دندان ها به طور طبیعی با بالا رفتن سن شروع به حرکت و جابجایی می کنند. اما به دلیل اینکه این حرکت و جابجایی بسیار جزئی است، ما متوجه این تغییرات نمی شویم. به حرکت و جابجایی دندان ها با افزایش سن حرکت مزیال گفته می شود. دندان ها با بالا رفتن سن تمایل دارند به سمت جلوی دندان ها حرکت کنند که این حرکت در نهایت باعث کج شدن دندان ها به سمت جلو می شود.
حرکت دندان ها به دلیل تحلیل مینای دندان
افزایش سن یکی از دلایل طبیعی و اجتناب ناپذیر حرکت دندان ها است اما عوامل دیگری نیز باعث حرکت دندان ها می شود که یکی از آنها تحلیل رفتن مینای دندان است.
در واقع با تحلیل مینای دندان که بخشی از ضخامت تاج دندان هاست، دندان فضای بیشتری برای جابجایی و تغییر موقعیت پیدا می کند.
تحلیل مینای دندان در اثر دندان قروچه، ساییدن عمدی دندان ها، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف غذاهای مضر و همچنین ضربه و تروما رخ می دهد.
حرکت دندان ها به دلیل پوسیدگی دندان ها
در صورتی که پوسیدگی دندان ها در بخشی از دندان ها که مجاور دندان دیگری است رخ دهد، باعث ایجاد فاصله در بین دندان ها می شود که این فاصله باعث می شود که دندان مجاور به سمت فضای خالی حرکت کند.
حرکت دندان ها به دلیل کوچک بودن دندان ها
در صورتی که فک بالا یا پایین بزرگ تر از دیگری باشد و یا اینکه دندان های روی آن فک بیش از حد کوچک باشند، فضای زیادی بین دندان ها به وجود می آید. مشابه موارد گفته شده، وجود فاصله بین دندان ها منجر به حرکت و جابجایی دندان ها می شود.
بیشتر بخوانید: درمان فاصله بین دندان ها
عامل حرکت دهنده دندان ها در ارتودنسی چیست؟
دستگاه های ارتودنسی شامل تجهیزات ریز و درشتی است که یکی از اصلی ترین آنها براکت های ارتودنسی هستند که به سطح جلویی یا پشتی دندان ها وصل می شوند. سیم ارتودنسی از داخل این براکت ها عبور می کنند و با فشاری که به دندان ها وارد می کند، باعث حرکت تدریجی آنها می شود.
پس از نصب اولیه اجزای ارتودنسی بر روی دندان ها از بیمار خواسته می شود که در فواصل تعیین شده به مطب مراجعه کند. در این مراجعات متخصص ارتودنسی با توجه به حرکت دندان ها در ارتودنسی، سیم ارتودنسی را مجدد تنظیم می کند که این تنظیمات باعث اعمال فشار به تاج دندان ها و ریشه آن ها می شود. در واقع این تنظیمات پی در پی و فشار مداومی که به دندان ها وارد می شود باعث ایجاد تغییرات در ساختار استخوانی و لیگامان پریودنتال می شود که در نهایت دندان ها جابجا شده و مرتب می شوند. در ادامه مراحل جابجایی و حرکت دندان ها در ارتودنسی را توضیح داده ایم.
بیشتر بخوانید: مراحل ارتودنسی دندان
چگونگی حرکت دندان ها در ارتودنسی
زمانی که به کمک و سیم و براکت ارتودنسی به دندان فشار وارد می شود، در ابتدا مقداری حرکت در نوک دندان ها دیده می شود. به تدریج ریشه الیاف های سازنده لیگامان پریودنتال هم به سمتی که نیرو وارد می شود فشرده می شوند و از سمت مقابل گسترده شده و کش می آیند. با ادامه این فشارها بخشی از استخوان فک به صورت جزئی دچار تحلیل می شود. با تحلیل جزئی استخوان فک، در سمتی که فشار وارد می شود دندان ها کمی حرکت می کنند و الیاف ها به حالت نرمال درمی آیند. البته در سمت دیگر دندان ها کمی فضای خالی وجود دارد که سلول های استئوبلاست که مسئول استخوان سازی هستند، آنجا را پر می کنند.
حرکت دندان ها در ارتودنسی یک فرآیند زمان بر است و با هر بار تنظیم مجدد سیم ها و تجهیزات ارتودنسی این چرخه تکرار می شود تا اینکه دندان ها کاملا مرتب شوند. هر چه قدر مدت زمان ارتودنسی دندان طولانی تر باشد به معنای نامرتبی شدید دندان هاست که باعث بالا رفتن هزینه ارتودنسی می شود.
چه عواملی باعث حرکت دندان ها در ارتودنسی می شود؟
به غیر از فشاری که براکت ها و سیم های ارتودنسی به دندان ها وارد می کنند عوامل دیگری نیز در سرعت جابجایی دندان ها نقش دارند که عبارتند از:
- سن بیمار: هر چه سن بیمار کمتر باشد، امکان حرکت دندان ها نیز راحت تر خواهد بود؛ به همین دلیل است که متخصصین ارتودنسی بهترین سن ارتودنسی دندان را سنین کودکی و نوجوانی می دانند. در واقع مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی کودکان و نوجوانان سریع تر، راحت تر از ارتودنسی بزرگسالان انجام می شود که نتیجه آن کمتر شدن هزینه ها نیز خواهد بود.
- میزان همکاری بیمار: در صورت رعایت مراقبت های حین ارتودنسی و توجه به توصیه های ارتودنتیست، میزان حرکت دندان ها در ارتودنسی سریع تر و راحت تر خواهد بود.
- سرعت رشد فک بیمار: در سنین کودکی و نوجوانی رشد فک بیمار همچنان ادامه دارد و استخوان های فک انعطاف پذیرتر خواهند بود، به همین دلیل است که گفته می شود ارتودنسی نوجوانان و کودکان سریعتر از ارتودنسی دندان بزرگسالان انجام می شود.
- نوع درمان ارتودنسی: انواع روش های ارتودنسی دندان متفاوت هستند که شامل ارتودنسی ثابت (ارتودنسی فلزی، ارتودنسی سرامیکی، ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی دیمون) و ارتودنسی متحرک است که ارتودنتیست به نسبت سن بیمار، نوع ناهنجاری و … بهترین روش ارتودنسی را برای شما انتخاب می کند.
تجهیزات مورد نیاز برای حرکت دندان ها در ارتودنسی
بریس ها
بریس های ارتودنسی بزرگ ترین بخش از تجهیزات ارتودنسی و همچنین کاربردی ترین بخش برای حرکت دندان ها در ارتودنسی هستند که شامل دو بخش سیم و براکت می باشند.
براکت ارتودنسی
براکت ها قطعات کوچک مربعی شکل هستند که از جنس فلز یا سرامیک هستند. این قطعات به صورت مستقیم به وسیله چسب مخصوص به سطح جلویی یا پشت دندان ها متصل می شود.
براکت ها مسئولیت انتقال نیرو از سیم قوس دار به دندان ها و ریشه آنها را بر عهده دارند که در نهایت باعث جابجایی و حرکت دندان ها می شود.
باند ارتودنسی
باند ارتودنسی نقش محاصره دندان ها را بر عهده دارد. جنس باندها از استیل ضد زنگ می باشد و به عنوان لنگر برای براکت ها محسوب می شوند.
معمولا یک گروه باند ارتودنسی دارای یک قلاب و لوله در سمت گونه و یک دکمه در سمت زبان هستند. باندها با چسب مخصوص بر روی دندان ها متصل می شوند تا مقاومت لازم را در برابر نیروها و فشارها سنگین را داشته باشند.
سیم قوس دار ارتودنسی
از سیم قوس دار ارتودنسی یا آرچ وایر به عنوان عاملی برای تحریک دندان ها و هل دادن آنها استفاده می شود. سیم قوس دار از شیارهای براکت ها عبور می کند و به دندان ها فشار لازم را وارد می کند.
کش ارتودنسی
کش ارتودنسی یا الاستیک ها باندهای پلاستیکی کوچکی هستند که به براکت ها متصل می شوند. در واقع وظیفه اصلی کش های ارتودنسی حرکت دادن دندان در جهات خاص است.