باندینگ ارتودنسی چیست؟ روش ها + مراحل
باندینگ ارتودنسی روشی است که طی آن، بریس ها بر روی دندان ها چسبیده می شوند. باند ارتودنسی می تواند از جنس فلز یا مواد دیگر باشد که به تشخیص ارتودنتیست به دو روش مستقیم یا غیر مستقیم بر روی دندان ها متصل می شوند.
برای اینکه دقیق تر بدانید باندینگ ارتودنسی چیست؟ و چه کاربردی دارد با دکتر خضری متخصص ارتودنسی در کرج تا انتهای این نوشتار همراه باشید.
باندینگ ارتودنسی چیست؟
تجهیزات ارتودنسی شامل بریس ارتودنسی، براکت ارتودنسی، کش ارتودنسی، ریتینر ارتودنسی، هوک، سیم ارتودنسی و … است که یکی از مهم ترین این ابزارها باند ارتودنسی (باند ارتودنتیکس) است.
باند ارتودنسی قطعه ای کوچک که معمولا از جنس فلز است می باشد، که به دندان ها متصل می شود. باند ارتودنسی معمولا بر روی دندان ها قرار گرفته می شود و به وسیله چسب مخصوصی به دندان ها چسبانده می شود. این قطعه پایه مسطحی دارد که به منظور نگه داشتن بخش هایی از بریس از آن استفاده می شود.
متخصص ارتودنسی به کمک این باند می تواند به طور صحیح دندان ها را تنظیم کند و نتیجه بهتری از درمان ارتودنسی بگیرد.
اما باندینگ ارتودنسی چیست؟ باندینگ دندان یکی از مراحل ارتودنسی است که در این مرحله قطعات کوچکی به اسم باند ارتودنسی بر روی دندان ها متصل می شوند. البته به روش چسباندن بریس ها بر روی دندان ها هم باندینگ گفته می شود.
باندینگ ارتودنسی با قرار دادن صحیح بریس ها در موقعیت اصلی خود از حرکت ناخواسته آنها جلوگیری می کند و باعث پایداری و استقامت بیشتر دندان ها می شود.
انواع روش های باندینگ ارتودنسی
باندینگ مستقیم
در این روش براکت ها به صورت مستقیم و جداگانه بر روی هر کدام از دندان ها قرار می گیرند. برای انجام این کار ابتدا دندان ها تمیز می شوند و سپس یک لایه از چسب مخصوص بر روی دندان ها ریخته می شود. سپس باند به دندان چسبیده می شود و با کمک اشعه خاصی در جای خود ثابت می شود.
در این روش به نسبت روش غیر مستقیم نیاز به زمان بیشتری است، اما این روش با دقت بهتری انجام می شود.
باندینگ غیر مستقیم
در این روش ابتدا باند بر روی یک مدل از دندان ها که معمولا گچی است قرار می گیرد و سپس توسط چسب مخصوصی به دندان ها چسبانده می شوند.
تفاوت این روش با روش مستقیم، استفاده از مدل دندان هاست. همچنین در این روش به نسبت روش مستقیم باند گذاری ارتودنسی نیاز به زمان کمتری است.
باندینگ انتخابی
در این روش تنها برخی از دندان ها، مانند دندان های مولر باندینگ می شوند. از این روش زمانی استفاده می شود که تنها با تنظیم برخی از دندان ها مشکل حل می شود و نیاز به باندینگ ارتودنسی همه دندان ها نمی باشد.
مراحل باندینگ ارتودنسی
قبل از اینکه با مراحل باندینگ ارتودنسی آشنا شوید، بهتر است بدانید که این مراحل کاملا بدون درد است و تنها ممکن است کمی باعث خشکی گونه ها و لب ها شود. مراحل باندینگ ارتودنسی به شرح زیر است:
- ارتودنتیست توسط خمیر مخصوص و بدون طعم دندان ها را پاکسازی می کند.
- از رترکتورها به منظور جدا شدن لب ها از دندان و خشک شدن دندان ها استفاده می شود.
- از ژل اسیدی کاندیشنر به منظور از بین بردن لایه های اضافی بر روی دندان ها استفاده می شود. سپس دندان ها شستشو داده می شوند.
- به منظور وصل کردن بریس ها بر روی دندان ها، سیمان باندینگ ارتودنسی بر روی سطح پشتی بریس قرار می گیرد.
- پرایمر مخصوصی بر روی دندان ها قرار می گیرد، تا به کمک آنها براکت ها جایگذاری شوند.
- اضافات باندینگ سیمان ارتودنسی پاک می شود.
- سیمان ارتودنسی به وسیله اشعه و یا مواد شیمیایی تثبیت می شود.
- رتورکتورها از دهان بیمار خارج می شوند و سیم ها قرار گرفته می شوند.
دی باندینگ ارتودنسی چیست؟
دی باندینگ ارتودنسی به مرحله ای گفته می شود که در آن باندها و براکت ها از روی سطح دندان ها جدا می شوند. این مرحله مربوط به زمانی است که درمان ارتودنسی تکمیل می شود و معمولا بدون درد است.
مراحل دی باندینگ ارتودنسی به شرح زیر است:
- جداسازی باندهای ارتودنسی: پس از اینکه ارتودنتیست از اصلاح موقعیت دندان ها مطمئن شد، با استفاده از ابزارهای مخصوصی، شروع به جدا کردن باندها از دندان ها می کند.
- جداسازی سیم و براکت ها: در این مرحله با استفاده از پنس ارتودنسی سیم از براکت ها جدا می شود.
- پاکسازی سطوح دندان ها: پس از جداسازی باندها و سیم ها، سطح دندان ها پاکسازی و تمیز می شوند.
- بررسی نهایی: پس از انجام دی باندینگ، ارتودنتیست وضعیت دندان ها را به طور کامل بررسی می کند و ممکن است به منظور تثبیت درمان برای مدتی استفاده از نگهدارنده ارتودنسی (ریتینر) را پیشنهاد دهد.
مدت زمان باندینگ ارتودنسی و دی باندینگ
مدت زمان انجام باندینگ به نسبت دی باندینگ بیشتر است. اما به طور کلی مدت زمان باندینگ و دی باندینگ ارتودنسی به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
- میزان ناهنجاری: در صورتی که میزان ناهنجاری دندانی زیاد باشد، انجام ارتودنسی دندان نیاز به دقت و زمان بیشتری دارد که همین موضوع باعث افزایش مدت زمان باندینگ و دی باندینگ می شود.
- تعداد دندان ها: تعداد دندان ها که باندینگ و دی باندینگ می شوند هم یکی از عوامل تاثیرگذار در مدت زمان انجام آن است. مسلما هر چه میزان دندان ها بیشتر باشد، به زمان بیشتری هم نیاز است.
به طور متوسط، مدت زمان باند گذاری ارتودنسی حدود ۱ الی ۲ ساعت طول می کشد و مدت زمان دی باندینگ حدود ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت به طول می انجامد.